Meniu
Coş de Cumpărături

Pe urmele neamului Barsanilor: de la Cnezii si Voievozii Barsan la Ion Creanga

Pe urmele neamului Barsanilor: de la Cnezii si Voievozii Barsan la Ion Creanga
-7 %
Pe urmele neamului Barsanilor: de la Cnezii si Voievozii Barsan la Ion Creanga Editura Librex Publishing
Disponibilitate: In limita stocului disponibil
51,00 Lei
55,00 Lei

    Cornel Birsan

  • Editură: Librex Publishing
  • Cod: librex
  • Autor(i): Cornel Birsan
  • Apariție: 2017
  • Nr. pagini / Copertă / Format: 386 pag. (coperta plastefiata lucios | format 13x20)
* In cazul produselor cu reducere aplicata: pretul taiat reprezinta pretul recomandat de producator. Pretul de vanzare este cel de culoare verde.

Stau câteodată și-mi aduc aminte ce vremi și ce oameni mai erau….


Ion Creangă



Asemeni poveştilor și basmelor românești, am putea începe cu binecunoscuta introducere a lor:  “a fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti! ”


Ceea ce însă vă vom istorisi, s-a petrecut aievea!


Cornel Bîrsan



Cartea “Pe urmele Neamului Bârsanilor: de la Cnezii și Voievozii Bârsan la Ion Creangă” nu s-a dorit a fi doar o monografie a familiei Bârsan, ci o istorie a Maramureșului secolelor XIV-XVI, mai puțin cunoscută de către noi, unde personajele principale sunt: Dragoș Vodă și urmașii lui: Balc și Drag, Bogdan Voievodul Maramureșului și Întemeietorul Moldovei,  regii maghiari: Carol Robert de Anjou, Ludovic I de Anjou, Sigismund de Luxemburg și Matei Corvin, dar și domnitorii Țărilor Române: Nicolae Alexandru Basarab și Ștefan cel Mare. Într-o aprigă lupta a confirmării identitații de neam, a păstrării pământurilor moștenite din străbuni și a drepturilor valahice, a rezistenței împotriva abuzurilor oligarhiei maghiare și germane printre alte mari familii nobiliare din Maramureș s-a aflat și familia Bârsan de Sarasău și Câmpulung pe Tisa.


La începutul secolului al XIV-lea, pe vremea când Țara Românească era în plină perioadă a consolidării “descălecatului”, în timpul domnitorilor Radu Negru Vodă și Basarab cel Mare, iar în Moldova, cnezii și voievozii locali formau doar mici uniuni obștești fără o conducere unitară, o treime din Maramureșul istoric era constituit ca Voievodat al Sarasăului și Câmpulungului pe Tisa, sub autoritatea Voievodului Codrea Bârsan. La 1326, fratele acestuia, Stanislău Bârsan devine, urmare meritelor sale militare, conducătorul unui puternic Cnezat al Strâmturii, ținut aflat în vecinătatea Cuhei, unde Voievod era Bogdan, viitorul Domn Întemeietor al Moldovei.


Ori toate acestea, în istoriile oficiale nu sunt scrise!



 


La sfârșitul lucrării am acordat un interes deosebit prezentării unor personalități care au descins din neamul Bârsanilor, precum: Ion Creangă, Ioan Mihaly de Apșa, Demetriu Coroianu, Iuliu Coroianu, Agatha Bârsescu, A. C. Cuza, Andrei Bârseanu, Iuliu Maniu, Zaharia Bârsan, Ștefan Bârsănescu și Marietta Sadova, supranumită “Madam Poesis”.



Cele mai frumoase povesti
-16 %
Editură: Flamingo
25,00 Lei 29,90 Lei
Clonarea omului - inceputul sfarsitului
-9 %
Aventurile lui Tom Sawyer - Mark Twain
-35 %
Combaterea cartitelor din gradina
-10 %
Editură: Mast
9,00 Lei 10,00 Lei
Ghici ce-i în cutie
-13 %
Editură: Trei
34,00 Lei 39,00 Lei
GHIDUL DE SUPRAVIETUIRE AL UNEI FOSTE SOTII
-25 %
Hansel si Gretel
-15 %
Editură: Flamingo
5,00 Lei 5,90 Lei
Furtuna de William Shakespeare
-13 %
Editura-Andreas.ro website foloseste cookies (doar minimul necesar pentru functionarea normala a site-ului si pentru comenzile plasate). Detalii aici