Cod produs:  trei
Autor(i):  Paul Watzlawick, Autor(i):  Janet Beavin Bavelas, Autor(i):  Don D. Jackson
Editura:  Trei
Aparitie:  2014
Tip Coperta:  plastefiata lucios
Nr. Pagini:  336
Format:  15x21 cm
ISBN: 978-606-719-019-9
37,00 Lei 43,50 Lei
Reducere 15%
 La comanda
    Distribuie pe Facebook  

Comunicarea umană. Pragmatică, paradox şi patologie

Născut în fertilul mediu intelectual de la Palo Alto din anii 1960, volumul de faţă constituie o piatră de hotar atât pentru psihoterapia de cuplu şi familie, cât şi pentru teoria comunicării.

Watzlawick şi colaboratorii lui sunt printre primii care contestă premisa de bază a psihoterapiei individuale, anume că afecţiunile psihice s-ar explica îndeobşte prin factori personali, intrapsihici. Autorii scot la iveală diverse patologii (cu un accent pe schizofrenie) care pot fi puse pe seama interacţiunilor incongruente sau "paradoxale".

Bazându-se pe sugestive studii de caz şi pe revalorificarea unor concepte din lingvistică, psihoterapie şi teoria sistemelor (G. Bateson), prezenta carte identifică "axiomele" interacţiunilor umane, arătând în ce fel nerespectarea lor conduce la boli psihice. Comunicarea umană a declanşat o revoluţie în domeniul psihoterapiei, mesajul ei fiind că simptomele şi comportamentul nu pot fi înţelese, în domeniul sănătăţii mentale, fără a lua în considerare contextul, interacţiunea şi comunicarea. Cartea are meritul de a introduce concepte care vor face epocă -- "dubla constrângere", de exemplu --, dar şi de a propune asocieri surprinzătoare pentru domeniul psihologiei -- de la paradoxurile logico-filosofice la radiografia magistrală a piesei lui Edward Albee, Cui i-e frică de Virginia Woolf?.


Paul Watzlawick, fost cercetător la Mental Research Institute (MRI) din Palo Alto (California), este cunoscut pentru contribuţiile de pionierat din psihoterapia familiei şi teoria comunicării. A decedat în 2007.

Janet Beavin Bavelas este profesoară emerită de psihologie la University of Victoria (Canada).

Don D. Jackson, psihoterapeut, este fondatorul Mental Research Institute.


Cuprins:

Prefaţă (la ediţia din 2011)

Introducere

Capitolul unu. Sistemul de referinţă

Capitolul doi. Câteva axiome provizorii ale comunicării

Capitolul trei. Comunicarea patologică

Capitolul patru. Organizarea interacţiunii umane

Capitolul cinci. O abordare comunicaţională a piesei „Cui i e frică de Virginia Woolf?"

Capitolul şase. Comunicarea paradoxală

Capitolul şapte. Paradoxul în psihoterapie

Epilog. Existenţialismul şi teoria comunicării umane

Glosar

Bibliografie