Cod produs:  trei
Autor(i):  Sigmund Freud
Editura:  Trei
Aparitie:  2019
Tip Coperta:  paperback cu clapete
Nr. Pagini:  272
Format:  13 x 20 cm
ISBN: 978-606-40-0696-7
31,00 Lei 39,00 Lei
Reducere 21%
 In limita stocului disponibil
    Distribuie pe Facebook  

Despre psihanaliză

Prezentul volum este dedicat unei expuneri sintetice şi accesibile a psihanalizei, care înglobează şi depăşeşte primele Prelegeri de introducere în psihanaliză (1916--) şi seria nouă a aceloraşi prelegeri din 1933. Cronologic, ea acoperă aproape treizeci de ani, din 1909, anul celor cinci conferinţe ţinute în Statele Unite, care au marcat intrarea triumfală a psihanalizei în Lumea Nouă, şi 1938, ultimul an de viaţă al lui Freud, când începe această scriere, rămasă neterminată.

Adresându-se, datorită conţinutului său, în primul rând celor care doresc să se iniţieze în psihanaliză —studenţi ai facultăţilor de psihologie, medicină, pedagogie, sociologie, filosofie, litere şi teologie —, volumul de faţă poate reţine şi atenţia specialiştilor prin faptul că reprezintă o sinteză a întregii opere a lui Freud, la care se adaugă idei noi.


Nu, conştienţa nu poate fi esenţa elementului psihic, ea este numai o calitate a acestuia, şi anume o calitate inconstantă care mai des este absentă, decât prezentă. Factorul psihic în sine, oricare i-ar fi natura, este inconştient, şi probabil de un tip asemănător cu toate celelalte procese din natură despre care avem cunoştinţă. Pentru argumentarea acestei aserţiuni, psihanaliza se raportează la un număr de fapte.

Freud


Visul este o psihoză, cu toate inepţiile, formaţiunile delirante, iluziile senzoriale ale unei psihoze. E adevărat, este o psihoză de scurtă durată, inofensivă, înzestrată chiar cu o funcţie folositoare, iniţiată prin acordul persoanei, încheiată printr-un act de voinţă de către ea. Cu toate acestea, este o psihoză şi învăţăm pe baza ei că până şi o modificare atât de profundă a vieţii psihice poate fi anulată, poate lăsa spaţiu funcţiei normale. Este atunci prea temerar să sperăm că ar trebui să putem supune şi îmbolnăvirile spontane temute ale vieţii psihice influenţei noastre şi să le vindecăm?

Freud
Cuprins:Ultimul Freud (de Vasile Dem. Zamfirescu)


Despre psihanaliză


Despre principiile fundamentale și intențiile psihanalizei 


O dificultate a psihanalizei 


„Psihanaliza" și „teoria libidoului" 

Psihanaliza 

Teoria libidoului 


Scurt compendiu de psihanaliză 


Psihanaliza 


Compendiu de psihanaliză 


Partea I. Natura factorului psihic 

Aparatul psihic 

Teoria pulsiunilor 

Dezvoltarea funcției sexuale 

Calități psihice 

Ilustrare pe baza interpretării viselor


Partea a II-a. Sarcina practică 

Tehnica psihanalitică 

Un exemplu de muncă psihanalitică 


Partea a III-a. Câștigul teoretic 

Aparatul psihic și lumea exterioară 

Lumea interioară 


Câteva lecții elementare de psihanaliză