Cod produs:  librex
Autor(i):  Cornel Birsan
Editura:  Librex Publishing
Aparitie:  2017
Tip Coperta:  plastefiata lucios
Nr. Pagini:  386
Format:  13x20 cm
51,00 Lei 55,00 Lei
Reducere 7%
 In limita stocului disponibil
    Distribuie pe Facebook  

Pe urmele neamului Barsanilor: de la Cnezii si Voievozii Barsan la Ion Creanga

Stau câteodată și-mi aduc aminte ce vremi și ce oameni mai erau….


Ion CreangăAsemeni poveştilor și basmelor românești, am putea începe cu binecunoscuta introducere a lor:  “a fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti! ”


Ceea ce însă vă vom istorisi, s-a petrecut aievea!


Cornel BîrsanCartea “Pe urmele Neamului Bârsanilor: de la Cnezii și Voievozii Bârsan la Ion Creangă” nu s-a dorit a fi doar o monografie a familiei Bârsan, ci o istorie a Maramureșului secolelor XIV-XVI, mai puțin cunoscută de către noi, unde personajele principale sunt: Dragoș Vodă și urmașii lui: Balc și Drag, Bogdan Voievodul Maramureșului și Întemeietorul Moldovei,  regii maghiari: Carol Robert de Anjou, Ludovic I de Anjou, Sigismund de Luxemburg și Matei Corvin, dar și domnitorii Țărilor Române: Nicolae Alexandru Basarab și Ștefan cel Mare. Într-o aprigă lupta a confirmării identitații de neam, a păstrării pământurilor moștenite din străbuni și a drepturilor valahice, a rezistenței împotriva abuzurilor oligarhiei maghiare și germane printre alte mari familii nobiliare din Maramureș s-a aflat și familia Bârsan de Sarasău și Câmpulung pe Tisa.


La începutul secolului al XIV-lea, pe vremea când Țara Românească era în plină perioadă a consolidării “descălecatului”, în timpul domnitorilor Radu Negru Vodă și Basarab cel Mare, iar în Moldova, cnezii și voievozii locali formau doar mici uniuni obștești fără o conducere unitară, o treime din Maramureșul istoric era constituit ca Voievodat al Sarasăului și Câmpulungului pe Tisa, sub autoritatea Voievodului Codrea Bârsan. La 1326, fratele acestuia, Stanislău Bârsan devine, urmare meritelor sale militare, conducătorul unui puternic Cnezat al Strâmturii, ținut aflat în vecinătatea Cuhei, unde Voievod era Bogdan, viitorul Domn Întemeietor al Moldovei.


Ori toate acestea, în istoriile oficiale nu sunt scrise! 


La sfârșitul lucrării am acordat un interes deosebit prezentării unor personalități care au descins din neamul Bârsanilor, precum: Ion Creangă, Ioan Mihaly de Apșa, Demetriu Coroianu, Iuliu Coroianu, Agatha Bârsescu, A. C. Cuza, Andrei Bârseanu, Iuliu Maniu, Zaharia Bârsan, Ștefan Bârsănescu și Marietta Sadova, supranumită “Madam Poesis”.