Cod produs:  andreas
Autor(i):  Victor Ion Popa
Editura:  Andreas
Colectie:  Rampa
Aparitie:  2022
Tip Coperta:  normala
Nr. Pagini:  160
Format:  13 x 20 cm
ISBN 978-606-765-143-0
10,00 Lei 12,00 Lei
Reducere 17%
 In limita stocului disponibil
    Distribuie pe Facebook  

Take, Ianke si Cadir

Victor Ion Popa este un mare scriitor pentru umanitatea redescoperitã cu fiecare nouã punere în scenã a acestei comedii amare, „Take, Ianke si Cadîr“. Victor Ion Popa si-a cãutat izvoarele în contemporaneitatea lui, întrucât, chiar dacã prejudecata rasialã este depãsitã de vremurile de azi, ea a constituit o problemã de viatã si de moarte (mai ales!) a epocii lui.

Constructia dramaticã a piesei este o capodoperã de geometrie clasicã, iar dialogul – viu, autentic, generos, încãrcat de duh; este o înlãntuire logicã întâlnitã la marii mestesugari ai vorbirii scenice. Lucrarea aceasta constituie un exemplu concret de functionabilitate a verbului, pentru a misca sentimente, a declansa pasiuni si a construi destine.


Ion Fintesteanu


„Take, Ianke si Cadîr“ (pusã în scenã în 1932, editatã în 1938), este axatã pe ideea de tolerantã, de respectare a sentimentelor, a puritãtii sufletesti. Piesa, construitã sub semnul aceluiasi balans între aspiratia spre fericire si constrângerile impuse de o lume cam vetustã, aduce în final o idee care reasazã totul în echilibru: unirea a doi tineri de religii diferite se poate împlini.


Dictionarul general al literaturii române, 

Academia Românã