


- Cod: Pomelo books
- Autor(i): Katherine Wright
- Apariție: 2022
- ISBN 978-606-95231-1-7
- Nr. pagini / Copertă / Format: 232 pag / Brosata / 13 x 20 cm
Faptele istorice scot la iveala ca „doctorii” si
vindecatorii civilizatiilor antice aveau cunostinta despre proprietatile vindecatoare
si datatoare de sanatate ale hranei. Adeseori isi elaborau propriile „experimente”
si faceau propriile observatii, adaugând la fondul de cunos-tinte construit
de-a lungul secolelor. In multe cazuri, doar cei mai puternici si cei mai
influenti membri ai societatii erau cel mai probabil in stare de a alege ce sa
manânce, beneficiind de aceste cunostinte. Saracii mâncau orice puteau aduna,
creste si omori, fara a tine seama daca hrana era buna pentru ei sau nu,
perioadele de belsug si posibilitati de a alege alternând cu perioadele de
foamete.
In trecut, cunostintele despre proprietatile vindecatoa-re
ale hranei puteau fi dobândite doar prin observatie. Astazi, analiza moderna si
studiile au reusit sa dezvaluie actiunea biochimica/celulara a hranei, oferind
dovezi stiin-tifice care sa sustina observatiile din trecut. Acestea s-au
dovedit a fi in mod particular interesate si satisfacatoare cu privire la
studiul ierburilor si al plantelor medicinale si un mare efort de cercetare stiintifica
continua sa fie direc-tionat catre descoperirea proprietatilor vindecatoare ale
acestui tip de hrana.
In cursul secolului XX un mare avans a fost facut in
me-dicina si stiinta, iar pentru o vreme parea ca acestea detin toate raspunsurile
la bolile oamenilor. Boli infectioase mai inainte de temut au fost stapânite
printr-o combinatie de vaccinare si tratament cu medicamente antibiotice noi.
Totodata, doctorii si chirurgii au avut posibilitatea de a valorifica produsele
celei de-a doua revolutii tehnologice (in domenii precum robotii, laserele,
computerele, micro-chirurgia, criochirurgia, diagnostic avansat si tehnologii
de scanare etc.) pentru a trata si vindeca oamenii intr-o maniera mai inainte
inimaginabila. Nu este nici o indoiala ca aceste progrese au facut si vor
continua sa faca o enorma diferenta pentru sanatate si calitatea vietii. In
cazul unei boli, sansele noastre de supravietuire sunt mult imbunatatite si mai
multi oameni ca niciodata ating vârste inaintate.
Oricum, s-a inteles din ce in ce mai mult ca stiinta
si medicina nu au toate raspunsurile si ca fiecare individ isi poate influenta
propria sanatate prin simpla alegere a stilului de viata. Cea mai importanta
alegere este sa decizi daca sa fumezi sau nu, in timp ce tigarile ramân
principala cauza a mortilor premature si pe deplin evitabile. Fumatul cauzeaza in
principal cancer si boli de inima mortale, dar este in acelasi timp responsabil
pentru multe alte boli respiratorii serioase si chiar fatale uneori. Cancerul
de plamâni care este responsabil pentru o cincime din toate mortile datorate
cancerului poate fi atribuit aproape in intregime fumatului.
Când vine vorba despre un stil de viata sanatos apar
doua linii de actiune de egala importanta care isi au originea in autocontrol –
dieta si miscarea. Aceasta carte se concentreaza pe dieta si, mai specific, pe
proprietatile vindecatoare si de sustinere a sanatatii a unei game largi de
alimente, explicând de ce acestea ar trebui incluse intr-o dieta zilnica.
Exista un consens general printre nutritionisti,
doctori si oameni de stiinta despre importanta dietei atât in aparitia cât si in
prevenirea bolilor. Este de asemenea recunoscut ca regimul alimentar prevalent in
multe tari vestice este nesanatos si responsabil nu doar pentru boli care
cauzeaza dizabilitati si moarte prematura, dar si pentru o „epidemie” de
obezitate si un nivel crescut in frecventa diabetului zaharat
non-insulino-dependent (mellitus). Desi lucrurile sunt binecunoscute, multi
oameni ramân ne-hotarâti in privinta a ceea ce trebuie sa manânce si aceasta se
datoreaza in parte multimii de sfaturi uneori con-tradictorii din ultimii ani
despre alimentele catre care populatia ar trebui sa isi indrepte atentia.
Speram ca aceasta carte sa arunce o lumina in acest
subiect. Prima sectiune a cartii descrie diferitele elemente ale hranei si
rolul lor in corpul uman. A doua sectiune, care formeaza si partea principala a
cartii, consta intr-o insiruire de la A la Z de alimente curative si datatoare
de sanatate, descriind proprietatile lor esentiale, adaugând sfaturi despre cât
trebuie consumate precum si metode de preparare, acolo unde este cazul.
Descrierile acopera in principal alimentele in starea lor naturala sau
primordiala mai degraba decât in preparate sau feluri de mâncare, desi acestea
pot fi incluse in descrieri.
Chiar daca sectiunea cu descrieri de la A la Z
include doar acele alimente care detin anumite proprietati pentru imbunatatirea
sanatatii, acesta nu inseamna ca restul alimentelor care nu sunt incluse in
lista sunt nesanatoase sau daunatoare. Este cu siguranta de preferat sa mâncati
cumpatat si cu moderatie, dar mai presus de toate mâncarea trebuie sa fie o
activitate placuta. Nu prea are sens sa mâncati in particular o anumita
mâncare, oricât de sanatoasa ar putea fi, daca sunteti dezgustati la fiecare imbucatura.
La fel, un rasfat ocazional nu va cauza vreo dauna care sa dureze. Asa spune si
o vorba veche plina de intelepciune, sarea-i buna la fiertura, insa nu peste
masura.
* * *
Din Cuprins:
Hrana si corpul uman – nevoile noastre nutritionale
Radicalii liberi si antioxidantii
Alte substante alimentare care ne fac bine
Hrana buna de la A la Z











-190x300h.jpg)
