Cod produs:  liz-12591
Autor(i):  Tiziana Valpiana
Editura:  Lizuka Educativ
Aparitie:  2018
Tip Coperta:  plastefiata lucios
Nr. Pagini:  214
Format:  13x20 cm
ISBN 9786068714134
24,00 Lei 30,00 Lei
Reducere 20%
 In limita stocului disponibil
    Distribuie pe Facebook  

Alimentatia naturala a copilului - Alaptare, intarcare, retete sanatoase

ALIMENTATIA NATURALA A COPILULUI


Alaptare, intarcare, retete sanatoase pana la varsta de 6 ani


Sosirea unui copil trezeste iubire si sensibilitate, dar si multe dubii. 

Aceasta carte raspunde la multe intrebari pe care parintii si le pun cu 

privire la un aspect fundamental al cresterii unui copil: alimentatia.

• E de preferat sa il alaptezi la san sau cu biberonul? Daca alaptarea 

artificiala este o necesitate, care lapte este mai indicat exigentelor sale 

nutritionale?

• in momentul intarcarii, ce alimente se aleg, cum se gatesc si cum se 

combina pe parcursul zilei? Multe retete simple si gustoase adaptate 

copilului pana la varsta de 3 ani.

• Cand un copil este mai mare, ce sa-i oferi la micul dejun, la pranz, la 

gustare, la cina, in vacanta, in timpul petrecerilor?


Tiziana Valpiana a fost printre fondatorii centrelor ”Il Melograno” 

infiintate in mai multe orase italiene, care ofera ajutor parintilor in 

timpul sarcinii, nasterii, alaptarii si in primii ani de viata ai copilului. 

Aleasa a Parlamentului italian, a participat la activitatea Comitetului 

bicameral pentru copii.


Cuprins:


7 ALIMENTATIA SUGARULUI


9 De partea copilului nou-nascut

9 La nastere

12 Instinctul de supt al copilului

13 Hrana ca experienta de placere


18 Alaptarea la san

18 Chimia si fiziologia alaptarii

18 Colostrul;


19 Laptele definitiv;


20 Aspecte imunologice ale laptelui

matern


26 Totul despre alaptarea la san

26 Pregatirea sanului

27 Cum se alapteaza

29 Aspectul psihologic…;


31 …si cel practic

33 Igiena alaptarii

35 Intervalul nocturn

37 Alaptare si crestere


40 Alaptarea artificiala


40 De ce se recurge la alaptarea artificiala;


41 Aspectul psiho-logic al alaptarii;


42 Cum sa alegeti laptele inlocuitor cel mai bun

43 Laptele praf

45 Alegere si utilizare

46 Tipurile de lapte vegetal

47 Laptele de cereale; 48 Laptele de migdale

50 Laptele de vaca

50 Laptele sterilizat (UHT);


50 Laptele condensat;


51 Folosirea lapteluide vaca


51 Laptele de capra

52 Sticluta penrtu alaptare

53 Cum se da sticluta pentru alaptare;


54 Cum se curata sticluta pentru alaptare


56 Dificultati neasteptate

56 Nasterea inainte de termen;


57 Nasterea gemelara;


57 Icter neonatal;


59 Nou-nascutii cu probleme;


59 Operatia cezariana;


60 Alergii familiare;

62 intoarcerea mamei la locul de munca



65 Bunastare, sanatate si alimentatie

65 Elemente de observat

65 Fecale;


67 Prezenta balonarilor, meteorismului, colicilor;

67 Mirosul nou-nascutului;


68 Respiratia nou-nascutului;


68 Prezenta

sughitului;


68 Prezenta crustei de lapte (dermatita seboreica infantila);


69 Greutatea

72 Unui nou-nascut ii este bine daca...


73 iNTARCAREA


75 De la alimentatia cu lapte la alimentatia solida

75 Pana cand sa se continue alaptarea

76 Atentie la conditionarile sociale;


77 Termerea ca laptelenu va mai fi suficient

77 Istoria: ce faceau stramosii nostrii?

78 Schimbarile culturale din anii '50

78 Aspecte psiho-afective ale intarcarii

79 Trecerea de la „hrana mamei“ la „alta hrana“

79 intarcare: cand si cum

79 Perioada intarcarii, nu exista o regula;


80 O trecere

graduala;


81 E nevoie de calm si concentrare;


81 Favorizarearegularitatii;


82 Copilul dezvolta o atitudine activa

82 Ce e de facut

82 Tratarea situatiilor speciale;


83 Nu folositi un scaun inalt;


83Favorizarea

cunoasterii;


83 Uneori este indicat sa-i punem mancarea in gura;


84 Respectarea alegerilor sale;


84 incet-incet la masa cu cei mari;


85 Folosirea vaselor si oalelor potrivite


88 O alimentatie „vitala“


88 Alimentele integrale

89 Importanta florei bacteriene pentru lupta impotriva bolilor

90 Combinatiile alimentare

92 Fierberea…92 …legumelor; 92 …fructelor; 92 …a carnii si a pestelui

92 Condimentele

93 Ulei; 93 Unt; 93 Margarina; 93 Mirodenii; 94 Sare; 94 Gomasio

103 Alte elemente indispensabile

103 Soarele; 103 Aerul; 104 Apa


105 intarcarea: un parcurs in etape

105 Problema intolerantelor

106 inceperea intarcarii

107 Indicatii practice


116 Alimentele cele mai potrivite copiilor mici (si mari)

116 Importanta de a manca impreuna

117 Legumele

117 Supa de legume; 118 Morcovul; 118 Dovlecelul; 119 Tipuri de varza

si conopida; 119 Spanac; 120 Ci;uperci; 120 Ceapa; 121 Praz; 121

Usturoi; 121 Salata verde; 122 Sfecla rosie 122 Telina; 122 Radacina de

telina; 122 Anghinare; 123 Rosie; 123 Cartof; 123

Vanata; 123 Ardei

123 Fructele

124 Care fructe?; 124 Cand?; 124 Mar; 125 Para; 125 Cireasa; 126

Capsuna; 126 Afina; 126 Pruna; 126 Struguri; 127 Piersica; 127 Curmala;

127 Smochine; 128 Castana; 128 Banana

128 Fructele uscate

129 Prune uscate; 129 Stafide; 129 Smochine uscate;

129 Caise uscate

130 Semintele uleioase (fructe uscate)

130 Migdale; 130 Alune; 130 Nuci

131 Cerealele: principii, continut, valori nutritive

133 Sub forma de fulgi; 133 Sub forma de boabe; 133 Orez; 134 Orz; 134 Grau; 

140

Pastele fainoase; 141 Alac; 142 Mei; 142 Porumb; 143 Ovaz; 143 Secara;

143 Hrisca; 144 Kokkoh

144 Leguminoase

145 Mazare sparta; 146 Linte; 146 Fasole; 146 Naut; 146 Fave;

147 Fainuri din leguminoase

147 Soia si derivate

147 Laptele de soia; 148 Tofu; 148 Tamari si soyu; 149 Tempeh

149 Produsele lactate

149 Iaurtul; 150 Branzeturile; 151 Ricotta; 151 Varietatea de

branzeturi; 153 Branza topita

153 Ouale

154 Carnea

155 Analiza structurii fizice a omului; 157 Calitatea carnii

disponibile astazi; 158 Carnea in alimentatia copiilor;

159 Maruntaiele; 161 Carnatii si salamurile; 161 Pestele

161 Bauturile

162 Apa; 164 Laptele; 164 Sucurile de fructe; 166 Ceaiul; 166 Hibiscusul;

167 Cafeaua; 167 Cafeaua de orz; 167 Yannoh; 167 Ciocolata;

168 Ceaiuri din plante; 168 Coca-Cola si produsele inrudite; 169 Alcoolul



170 Alimente speciale

170 Suplimentele alimentare

170 Produsele albinelor; 171 Drojdia de bere; 172 Graul germinat



173 Alimentatia de evitat

173 Alimentatia infantila si bolile varstei adulte

173 Sare si hipertensiune arteriala; 174 Grasimi si ateroscleroza; 174

Grasimi, zaharuri si obezitate

175 Alimentele dietetice pentru copii

176 Alimentele industriale

177 Produsele omogenizate; 180 Produse liofilizate

180 Un exemplu pozitiv: alimentele Demeter


182 Conditii speciale

182 Copilul care nu mananca

183 Cand inapetenta devine o obisnuinta; 184 Solutiile

185 Copilul slab

185 Copilul care mananca prea mult

186 Ce e de facut?

187 Copilul cu probleme

188 Copilul alergic

188 Cum se instaleaza o alergie; 189 Cum se previne o alergie;

189 in cazul in care copilul este supus unui risc ridicat; 191 Cum se 

identifica o alergie

192 Copilul vegetarian

193 Copilul bolnav

193 in cazul in care copilul are febra; 194 Daca are diaree; 195 Daca sufera

de constipatie; 196 Daca are acetona (corpi cetonici)


197 ALIMENTATIA NATURALA PENTRU COPII MAI MARI


199 Stabilirea unei diete sanatoase si complete

199 Evaluarea cresterii propriului copil

200 Consumarea a patru mese pe zi

200 Micul dejun; 202 Pranzul; 204 Gustarea; 204 Cina

205 A sti cum se schimba meniurile

205 Evitarea abuzului de anumite alimente

205 Bomboanele; 206 Guma de mestecat



207 Circumstante speciale

207 Sa gatim impreuna

209 Cand va aflati in vacanta

209 La munte; 209 La mare

211 Retetele pentru petreceri

211 Sandwich-urile; 212 Fructele proaspete si uscate; 212 Bauturile



213 Anexa bibliografica si documentara