Cod produs:  31326
Autor(i):  Elena Farago
Editura:  Andreas
Colectie:  Piticul cu povesti
Aparitie:  2022
Tip Coperta:  plastefiata lucios
Nr. Pagini:  96
Format:  13x20 cm
ISBN 978-606-765-027-3
7,00 Lei 10,00 Lei
Reducere 30%
 In limita stocului disponibil
    Distribuie pe Facebook  

Catelusul schiop si alte poezii - Elena Farago

Elena Farago s-a nascut pe 29 martie 1878 la Barlad. Ramasa orfana de mama, in 1890, a fost nevoita sa aiba grija de surorile mai mici. Tatal decedeaza, in 1895, iar ea pleaca la Bucuresti, unde locuieste la un frate mai mare. Se angajeaza ca guvernanta la familia lui I.L. Caragiale, ceea ce ii favorizeaza contactul cu literatura clasicilor. Aici il cunoaste pe Francisc Farago, viitorul sot. Debuteaza in 1898 cu un reportaj, iar in 1902 publica prima poezie in ziarul "Romania muncitoare".


In 1906 publica primul sau volum de poezii, "Versuri", la indemnul lui Nicolae Iorga. Se stabileste la Craiova, din 1907. Aici o vor gasi evenimentele sangeroase din acest an. Afiliata fiind la miscarea taraneasca, este arestata si va fi pusa in libertate doar la interventiile lui Nicolae Iorga. In aceasta perioada adopta un baiat, pe Mihnea. In 1913, se naste Cocuta, fiica sa.


Primestee din partea Academiei Romane Premiul "Adamachi" pentru volumele "Soapte din umbra" (1908) si "Traduceri libere" (1908), iar apoi pentru volumele "Soaptele amurgului" si "Din traista lui Mos Craciun", aparute in 1920. In 1921 primeste postul de director al Fundatiei "Alexandru si Aristia Aman", din Craiova. Va conduce timp de 30 de ani aceasta fundatie. A contribuit in mod deosebit la stabilirea regulamentului de organizare si e functionare a bibliotecii, de completare a colectiilor prin achizitii si donatii, la fisarea cartilor. Impreuna cu I.B. Georgescu, C. Georta, C.D. Fortunescu, in 1922 fondeaza, la Craiova, revista literara "Nazuinta", la care au colaborat: Simion Mehedinti, Ion Barbu, Perpessicius, Victor Eftimiu, Camil Petrescu s.a. A patronat si revista educativa pentru copii si tineret "Prietenul copiilor" intre anii 1943-1946.


Dupa o lunga suferinta, Elena Farago se stinge din viata, in 1954, la Craiova.


Din cuprinsul acestei lucrari:


Catelusul schiop

De ziua mamei

Closca

Tanu

Fluturii

Nelu

Sireata

Motanul pedepsit

Randunica

Puisorul motat

Cucu

Un porumbel

Doi frati cuminti

Licuriciul

Sfatul degetelor

Visul lui Viorel

Bondarul lenes

Gandacelul

Pedeapsa matei

Vrabiile

Pusculita

O fetita cuminte

In Dumineca Floriilor

In ziua de Pasti

Sticletele

Vine toamna

Cocoselul

Doi prieteni

Micul vanator 

De spus la jocul de-a ascunsul

Schite 

Patru gaze nazdravane