- Editură: Humanitas
- Cod: afca
- Autor(i): Tatiana Niculescu
- Apariție: 2019
- ISBN 978-973-50-6740-4
- Nr. pagini / Copertă / Format: 2727 pag. (coperta normala | format 13 x 20)
Regele si Duduia. Carol II si Elena Lupescu dincolo de barfe si clisee - Tatiana Niculescu
Pe fundalul prabusirii imperiilor si a monarhiilor, intre noile granite ale Romaniei Mari, viata politica e zguduita de o poveste de dragoste. Printul mostenitor fuge in lume, in plina epoca antisemita, cu o femeie cu origini evreiesti. Despre ei si povestea lor se va vorbi necontenit timp de decenii. Legionarii si, pe linia lor, comunistii ii vor descrie in contururi ingrosate de ura, invidie si resentiment. Presa internationala va cauta sa-i situeze cand in descendenta marilor iubiri interzise, cand in anticamera unor tenebroase intrigi si comploturi politice. Vor fi condamnati de toti, barfiti, hartuiti si defaimati in ziare, in manuale si in carti de istorie. Vor ramane impreuna in ciuda tuturor. Ce se afla insa dincolo de barfe si clisee si ce ascund ele sub masca discursului patriotard, antisemit sau moralizator? Din documente de arhiva, scrisori inedite, memorii, jurnale si marturii ale contemporanilor, aceasta carte reconstruieste culisele celui mai staruitor scandal politic din istoria interbelica a Romaniei.
Fragment din cartea "Regele si Duduia. Carol II si Elena Lupescu dincolo de barfe si clisee" de Tatiana Niculescu:
"Sub zodia unei democratii incepatoare, in Romania condusa de liberali se spune, intr-adevar, despre Bratianu ca are instincte dictatoriale, ca administreaza tara cu mana de fier, ca pe o afacere familiala, si ca il manevreaza pe regele Ferdinand potrivit intereselor partidului. Liberalii duc o politica protectionista care sufoca mica burghezie in curs de afirmare, folosindu-se, adesea, de argumente nationaliste menite sa inchege noul stat proaspat unificat. Carol declara, in schimb, ca sprijina colaborarea cu capitalul strain si cu partidele de opozitie. Desi intr-o monarhie constitutionala, oricat de tanara ar fi fost ea, e de neconceput ca mostenitorul tronului sa se implice activ in politica, el insista in mai multe randuri ca-l va indeparta de la putere pe Bratianu de indata ce se va ivi ocazia. Are de gand sa schimbe si Constitutia din 1923, care limita prerogativele regelui. „Dinastia" Bratienilor conducea de decenii Romania. Or Carol socoteste ca o familie boiereasca nu putea sa aiba mai mare legitimitate decat dinastia de Hohenzollern. Il includea in casta marilor mosieri liberali si pe Barbu Stirbei, cumnatul lui Bratianu si sfetnic apropiat al reginei Maria. Principele mostenitor se jurase la un moment dat ca prima lui decizie ca rege va fi sa-i exileze pe Bratianu si pe Stirbei. Tensiunile dintre el si liberali nu mai erau un secret pentru nimeni, incat servitorii de la Curte ajunsesera sa-si inchipuie conflictul in scene de vodevil: se zvonea ca o cearta s-ar fi incheiat cu principele Carol palmuindu-l pe Stirbei pe culoarele palatului regal.
In primele luni ale anului urmator, 1925, mocnit, mentinandu-se cu greu in limite diplomatice, neintelegerea dintre Carol si Bratianu se adanceste. In Europa au loc evenimente care ii pun pe amandoi pe ganduri. Dupa un discurs fulminant tinut in parlament la inceputul anului, prim-ministrul Italiei, Benito Mussolini, conducatorul Partidului National Fascist, se declara dictator, Il Duce del Fascismo e Fondatore dell' Impero, si suspenda drepturile democratice ale celorlalte partide politice si presa antifascista. Liderii opozitiei politice sunt arestati. In Germania, un pictor amator, Adolf Hitler, se afirma in politica si publica primul volum al autobiografiei sale, Mein Kampf, rnanifestul unei noi oranduiri. Regele Gheorghe (George) al Greciei, fratele principesei Elena, casatorit cu sora lui Carol, Elisabeta, e alungat de pe tron, iar Grecia devine republica. Familia se refugiaza in Romania, unde Carol este deja exasperat de rudele sotiei sale, care fac vizite interminabile in Bucuresti si la Sinaia, finantate de statul roman.
Treptat, in jurul principesei Elena incepe sa se susoteasca despre relatiile sotului ei cu sotia ofiterului Tampeanu. „Eu imi vedeam de obligatiile mele cu un aer imperturbabil, incercand astfel sa dau impresia de normalitate intr-o situatie cat se poate de apasatoare", ii va povesti principesa biografului ei Arthur Gould Lee. Razvratit impotriva restrictiilor de viata sexuala la care-l supune sotia lui si a nelipsitelor rubedenii grecesti, Carol nu are de gand sa-si ascunda dragostea pentru Elena Lupescu.”