Cod produs:  1933
Autor(i):  Carlo Collodi
Editura:  Andreas
Colectie:  Piticul cu povesti
Aparitie:  2015
Tip Coperta:  Plastefiata lucios
Nr. Pagini:  160
Format:  13x20 cm
ISBN: 978-973-8958-13-5
7,15 Lei 11,00 Lei
Reducere 35%
 In limita stocului disponibil
    Distribuie pe Facebook  

Pinocchio - Carlo Collodi

Pinocchio este numele pe care simpaticul mester Gepetto îl da unei papusi din lemn, care va prinde viata.

Papusa din lemn va trece prin numeroase aventuri, toate cauzate de nazdravania, inocenta si uneori încapatânarea lui Pinocchio, specifice copiilor, dar care, în final, îl vor aduce pe drumul cel bun. Memorabil este nasul lui Pinocchio, despre care, chiar si în ziua de azi, micutii stiu ca el crestea ori de câte ori papusa spunea o minciuna.

Pinocchio este o marioneta din lemn (o marioneta care este manipulata cu fire) si nu o marioneta de mana (controlata direct din interior de mana papusarului). Cu toate acestea, bucata de lemn din care este construit este animata, asa ca Pinocchio se misca independent. De multe ori se influentat de persoane de o calitate indoielnica si este predispus sa minta. Nasul lui devine mai lung atunci când îi prosteste pe altii.

Din cauza acestor caracteristici, el se trezeste adesea în necazuri. Pinocchio transforma romanul: îi promite Zânei cu parul turcoaz ca va deveni un baiat adevarat, fuge cu Candlewick în Tara jucariilor, devine magar, se alatura unui circ si redevine papusa. În ultimul capitol, din gura Câinelui groaznic cu Geppetto, Pinocchio înceteaza în sfârsit sa mai fie o papusa si devine un baiat adevarat (multumita interventiei Zânei în vis).

În roman, Pinocchio este adesea descris cu o palarie ascutita, o jacheta si o pereche de pantaloni colorati pâna la genunchi. În versiunea Disney, aspectul este diferit; personajul este îmbracat în stil tirolez, cu Lederhosen si palarie cu pene.

Unii analisti literari l-au descris pe Pinocchio drept un erou epic. Ca mulți eroi literari occidentali, precum Ulise, Pinocchio coboara în iad; el experimenteaza si renasterea prin metamorfoza, un motiv comun în literatura fantastica.

Inainte de a scrie „Pinocchio”, Collodi a scris o serie de povesti didactice pentru copii pentru Italia de atunci recent unificata, inclusiv o serie despre un baiat nestapânit care trece prin experiențe umilitoare în timp ce calatoreste prin țara, intitulata „Viaggio per l'Italia di Giannettino” („Calatoria lui Micul Johnny prin Italia”).

Pe tot parcursul lui Pinocchio, Collodi îl pedepseste pe Pinocchio pentru lipsa de moralitate si pentru respingerea sa persistenta a responsabilitaților si a dorinței de distracție.

Structura povestii lui Pinocchio o urmeaza pe cea a povestilor populare ale țaranilor care se aventureaza în lume, dar sunt naiv nepregatiți pentru ceea ce gasesc si ajung în situații ridicole. La momentul scrierii carții, aceasta era o problema serioasa, aparuta parțial din industrializarea Italiei, care a dus la o nevoie tot mai mare de forța de munca de încredere în orase. Un efect major a fost emigrarea in masa a țaranimii italiene în orase si țari straine precum Statele Unite.

Principalele imperative cerute lui Pinocchio sunt sa munceasca, sa fie bun si sa studieze. Si în cele din urma, dorința lui Pinocchio de a-si îngriji tatal si de a se dedica acestor lucruri îl transforma într-un baiat adevarat, un baiat modern.

Imediat dupa aparitie, "Aventurile lui Pinocchio" a devenit lucrarea cu cele mai multe copii, dupa Biblie si Coran, scrisa initial ca divertisment, dar care a capatat ulterior valori morale, orice copil întelegand de aici care este drumul de urmat in viata.

*      *       *

Lucrarea este conform programelor scolare pentru clasele I-VIII, aprobate de Ministerul Educatiei Nationale.