Cod produs:  trei
Autor(i):  Viktor E. Frankl
Editura:  Trei
Aparitie:  2019
Tip Coperta:  plastefiata lucios
Nr. Pagini:  208
Format:  13x20 cm
ISBN: 978-606-40-0397-3
35,00 Lei 39,00 Lei
Reducere 10%
 In limita stocului disponibil
    Distribuie pe Facebook  

Vointa de sens. Fundamente si aplicatii ale logoterapiei - Viktor E. Frankl

Dacă în cărțile anterioare, inclusiv în Omul în căutarea sensului vieții, Viktor Frankl introducea ideea de a spune "Da" vieții, în ciuda oricăror adversități, și de a căuta un sens, în cartea de față el prezintă o sinteză finală a experienței sale terapeutice, explicând sistemul teoretic pe care se bazează logoterapia și aplicațiile acestei metode în tratamentul tulburărilor nevrotice. Utilizând studii de caz și fragmente din propriile ședințe, Viktor Frankl descrie și explică tehnicile pe care le folosește în psihoterapie pentru a combate „vidul existențial" – sentimentul de gol și de lipsă de sens pe care-l acuză tot mai mulți pacienți. Psihologii, psihiatrii și psihoterapeuții pot găsi în această carte un sprijin pentru a-și ajuta pacienții în descoperirea propriului sens. 
Viktor E. Frankl a fost profesor de psihiatrie la Universitatea din Viena. Pornind de la experiența de trei ani de detenție în lagărele de concentrare naziste, printre care Auschwitz și Dachau, a fondat logoterapia, o metodă de tratament bazată pe motivația omului de a găsi un sens în viața sa. 
În ciuda destrămării tradițiilor, viața păstrează un sens pentru fiecare individ în parte, pentru noi toți și, chiar mai mult, ea ne conservă literalmente acest sens până la ultima noastră suflare. Iar psihoterapeutul îi poate arăta pacientului său că viața nu încetează niciodată să aibă un sens. Cu siguranță că el nu îi poate indica pacientului care este acest sens, dar îi poate foarte bine arăta că există un sens și că viața îl conservă pentru el: că ea rămâne semnificativă, în orice condiții.

Viktor E. FranklStrăduința de a găsi un sens al vieții sau confruntarea cu întrebarea dacă există un sens al vieții nu este un fenomen patologic în sine. Cât despre tineri, privilegiul lor este acela că nu trebuie să ia de bun faptul că există un sens al vieții, ci pot îndrăzni să pună acest fapt la îndoială. Nu este nevoie să simțim rușine în urma disperării existențiale, căci aici nu avem de-a face cu o tulburare afectivă; această disperare existențială nu este un simptom nevrotic, ci este o realizare și o împlinire profund umană. Mai presus de toate, este o manifestare a sincerității și onestității intelectuale 

Viktor E. Frankl
CUPRINS


Prefaţă

Introducere: Situația psihoterapiei și poziția logoterapiei


PRIMA PARTE

Fundamentele logoterapiei

Implicațiile metaclinice ale psihoterapiei 

Autotranscenderea ca fenomen uman 

Ce se înțelege prin „sens"?


PARTEA A DOUA

Aplicații ale logoterapiei 

Vidul existențial: o provocare pentru psihiatrie

Tehnicile logoterapeutice 

Îndrumarea spiritual‑medicală 


Concluzie: Dimensiuni ale sensului 

Postfață: Deguruizarea logoterapiei

Note